پولیش و پرداختکاری طلا و جواهر باید بر اساس نکاتی انجام شود تا نتیجه کار بسیار تمیز و زیبا باشد. برخی از این نکات را بررسی می کنیم.
ممکن است طلا در زمان ساخت به دلیل برخورد با ابزارهای مختلف، با خط و خش مواجه شود و این مسئله سبب می شود که زیبایی خود را تا حدودی از دست بدهد. در نتیجه، در مراحل پایانی ساخت طلا به پولیش و پرداخت آن اقدام می کنند. اگر پرداخت و پولیش به درستی انجام نشود، نتیجه کار بسیار بد خواهد بود. هر آنچه لازم است درباره پرداخت و پولیشکاری طلا و جواهرات را بدانیم به شما بیان می کنیم.
پولیش و پرداختکاری طلا و جواهر و رنگ بندی طلا
برای پرداخت طلا، چندین روش وجود دارد که سبب می شود حاصل کار به رنگ دلخواه باشد. متداول ترین رنگ هایی که برای طلا به کار می روند، رنگ های زرد و قرمز می باشد. بدین منظور باید آنها را در محفظه ای از ظرف مسی قرمز گذاشته و سپس کمی جوهرنمک به آن اضافه کنید. این میزان باید به اندازه یک پیمانه جوهر نمک یا جوهر گوگرد و دو پیمانه آب باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
سپس باید محفظه زاغاب را بر روی حرارت گذاشته و با یک حرارت اندک صبر کنند تا طلا به رنگ زرد برنجی دربیاید. پس از آن باید طلا و جواهر را درآورده و آبکشی کرد. محفظه زاغاب باید حتماً با آب شسته شود. در صورتیکه طلا زیاد در این محلول جوشیده شود، وزن آن کاهش پیدا می کند. بنابراین انجام این کار، توصیه نمی شود.
نحوه قرمز کردن طلا
در پولیش و پرداختکاری طلا و جواهر برای قرمز کردن طلا و جواهر، پس از زاغاب کردن طلا باید آن را خشک نموده و داخل پودر اسید بوریک گذاشت تا سطح نازکی روی کار را پوشش دهد. پس از آن، باید حرارت لازم اعمال شود. پس از آن باید اندکی صبر کرد تا طلا سرخ شود و دوباره عمل زاغاب کردن انجام شود. اما در این مرحله، باید اسید بوریک روی کار را حذف کرد و بدین منظور باید آن را اندکی داخل زاغاب گرم نمود. برای درخشان کردن و پراخت تکمیلی طلا و جواهرات باید از دستگاه پولیش یا فرچه سیمی استفاده نمود.
نحوه زرد کردن طلا
در پولیش و پرداختکاری طلا و جواهر برای زرد کردن طلا، نیاز به شوره قلم و شوره دودی می باشد. برای زرد کردن نخست باید زاغاب را در محفظه آبی که تهیه کرده بودیم زده و سپس آن را به پودر شوره قلم می زنیم و سپس آن را بر روی تخته نسوز گذاشته و حرارت می دهیم. به دلیل حرارت شوره روی کار کف می کند و یا شوره می زند.
پس از آن، باید آن را مجدد در آب انداخته تا شوره روی آن از بین رود. اینک یک طلای رنگ زرد داریم که برای درخشندگی آن باید از شوره دودی استفاده نمود. سپس باید جواهر را در آب انداخته و در شوره دودی آغشته نموده و کمی به آن حرارت دهیم. در زمان حرارت دادن، شوره روی کار دود کرده و سپس بعد از حرارت دهی، مدل را داخل آب می اندازیم تا شوره روی آن از بین رود. پرداخت آخر باید با استفاده از دستگاه پولیش انجام شود.
انواع روش های پولیش و پرداختکاری طلا و جواهر
چندین روش برای این کار وجود دارند که اساس کار هر یک، متفاوت از دیگری می باشد. روش های مختلف شامل پرداخت مکانیکی، پرداخت شیمیایی، پولیش الکترولیتی، پرداخت اولتراسونیک، پولیش مایع و سنگ زنی و پرداخت مغناطیسی می باشند. هر یک از این روش ها دارای مزایا و معایبی می باشد. بهترین روش را می توان با توجه به نوع طلا و جواهر و حساسیت و ظرافت آنها تعیین نمود.
بررسی مراحل کلی پرداخت طلا و جواهر
پولیش و پرداختکاری طلا و جواهر در صنعت طلا و جواهر با دو روش سنتی و صنعتی انجام می شود. برای ساخت یک حلقه ازدواج در روش سنتی، باید طلا را ذوب کرد و با نورد کردن و چکش کاری و جوش کاری، آن را به یک قطعه طلا شکل می دهید که در این پروسه، خط و خش هایی و کثیف کاری های ایجاد می شود.
اما در روش ریخته گری، سطح انگشتر طلا یا حلقه ازدواج، به صورت متخلخل است و علت آن، ذرات گچ ریخته گری است. پس از پروسه ریخته گری به هر روش، باید پولیش کاری و صیقل دادن آن انجام شود. پروسه پولیش کاری را پوست کاری یا پرداخت کاری می گویند.
پولیش و پرداختکاری طلا و جواهر از اهمیت زیادی برخوردار است. پرداخت کاری، پروسه ایجاد یک سطح صاف و براق بر اثر مالش آن یا با اعمال یک پروسه شیمیایی می باشد که یک سطح تمیز با بازخورد چشمی زیادی ایجاد می شود و سبب می شود که خراشیدگی و یا خط و خش های روی طلا و جواهر حذف شوند و سطح طلا و جواهر بسیار زیبا شوند. مراحل این کار عبارتند از:
- اسیدشویی
- پولیش مگنت
- بمبینگ
- سوهان کاری
- سنباده زدن و پوست زدن
- پولیش زدن و پرداخت کاری
- فینیشینگ
انواع دستگاه پرداخت طلا
برای پولیش و پرداختکاری طلا و جواهر از دستگاه های مختلفی استفاده می شود. دو نوع دستگاه پرداخت طلا شامل دستگاه پرداخت طلای پایه دار و دستگاه پرداخت طلای رومیزی است.
دستگاه پرداخت طلای رومیزی: این دستگاه برای فرآیند برس زدن و سفت کردن اجزای کوچک که به فشار قوی احتیاجی ندارند، بسیار مناسب است. از این دستگاه برای پردازش های مدام که معمولاً در کاربردهای صنعتی به کار می روند، استفاده می شود. این محدوده توسط دستگاه های پولیش به انضمام آسیاب تسمه ای یا آسیاب کامل می شود.
دستگاه پرداخت طلا پایه دار: این دستگاه برای برس زدن و سفت کردن برای فرآیند دستی که به فشار قوی و موتور قدرتمند نیاز است، به کار می رود. این دستگاه برای پرداخت در اندازه کوچک یا متوسط به کار می رود. این محدوده به همراه دستگاه های پولیش به همراه آسیاب تسمه ای یا آسیاب کامل و به پایان می رسد. پولیش و پرداختکاری طلا و جواهر باید با بهترین دستگاه ها انجام شود تا نتیجه کار، بسیار تمیز و زیبا شود.