قرارداد آتی طلا پس از شمش، نقدشونده ترین راه سرمایه گذاری در حوزه طلا می باشد که در بازارهای مالی کارایی زیادی دارد.
این قراردادها در مقایسه با دیگر ابزارهای سرمایه گذاری دارای مزایای مختلفی می باشد که مهمترین آن، شفافیت می باشد. چون طرف معامله بورس می باشد و شرکت کارگزاری نیست. بدین ترتیب یک اعتمادسازی ایجاد می شود.
نکته مهم درباره این قراردادها این است که برای شروع معاملات اختیار مبتنی بر آتی بایستی شناخت کاملی از قراردادهای آتی و چگونگی معاملات بدست آورد تا موفقیت بسیار چشمگیری در این زمینه حاصل شود.
آشنایی با قرارداد آتی طلا
قرارداد آتی، اوراق بهادری می باشد که با توجه به یک کالای پایه تنظیم می شود و شرایطی را ایجاد می کند که سرمایه گذاران در تاریخ و قیمت معین در آینده، آن کالا را خرید و فروش کنند. بورس کالای ایران به منظور افزایش تنوع به معاملات و پاسخ به نیاز فعالان بازار، در تیرماه 1400 به ایجاد قراردادهای آتی صندوق طلا اقدام نمود.
این قرارداد، توافقی دو سویه است که بر اساس آن شمار معینی از واحدهای صندوق طلا با نرخ توافقی از فروشنده خریده شده و فروشنده موظف است که در تاریخ درج شده به فروش تعداد واحدها به خریدار اقدام کند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
مشخصات قراردادهای آتی واحدهای سرمایه گذاری صندوق طلا
به منظور آشنایی با مشخصات قرارداد آتی طلا ، به وب سایت بورس رفته و در قسمت بازارها به بخش دارایی پایه قرارداد آتی بروید. با توجه به مشخصات این قرارداد، دارایی پایه قرارداد آتی، واحدهای صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلا می باشد.
قراردادهای با پشتوانه صندوق طلای لوتوس به صورت نماد معاملاتی ETCMMYY و قراردادهای با پشتوانه صندوق طلای کهربا به صورت KBMMYY نشان داده می شود.
لازم است بدانید که MM نماد اختصاری ماه قرارداد و YY نمایش دهنده سال سررسید قرارداد می باشد. اندازه قرارداد به صورت 1000 واحد سرمایه گذاری صندوق سرمایه گذاری مشخص می شود.
به بیان دیگر، هر فردی قصد داشته باشد یک موقعیت بر روی این دارایی تعیین کند 1000 واحد از صندوق به او اختصاص پیدا می کند. حد نوسان نرخ روزانه این قراردادها ماکزیمم مثبت و منفی 5 درصد بر اساس نرخ تسویه روزانه روز پیش و ماکزیمم حجم هر سفارش 25 قرارداد می باشد.
ویژگی های قرارداد آتی طلا چیست؟
مهمترین خصوصیات این قرارداد شامل موارد زیر است:
دوطرفه بودن بازار
چنانچه نرخ طلا زیاد شود، سرمایه گذاران صندوق طلا سود خواهند برد. ولی در صورتیکه نرخ طلا کمتر شود، خالص ارزش دارایی های صندوق طلا کاهش پیدا می کند و سرمایه گذار متضرر خواهند شد. این در شرایطی است که در بازار آتی صندوق به سبب ماهیت تعهدی، احتمال بدست آوردن سود از ریزش قیمت ها بسیار زیاد است.
سرمایه گذاران بدون دارا بودن واحدهای صندوق، در شرایط پیش بینی ریزش قیمت ها این امکان را دارند که موقعیت فروش در بازار را دریافت کنند. اگر پیش بینی درست باشد و بازار نزولی شود، دارندگان موقعیت فروش نفع می برند. دوطرفه بودن بازار آتی، موجب سود بردن معامله گران از ریزش قیمت ها می شود.
وجود اهرم مالی، ویژگی قرارداد آتی طلا
در بازار آتی هر معامله گر قادر است چندین برابر سرمایه خود، سرمایه گذای کند که فرصت بسیار خوبی است. در واقع در این بازار برای هر معامله لزومی به پرداخت کلی ارزش معامله نمی باشد و صرفاً با داشتن درصدی از سرمایه لازم قادر به انجام معامله خواهید بود.
وجود اهرم مالی در این بازار، یکی از علل جذابیت این بازار است. در صورتی که اهرم مالی 7 باشد، معامله گر صرفاً یک هفتم ارزش معامله را حساب می کند.
نکته ای که باید درنظر گرفته شود این است که اهرم مالی در این بازار به صورت یک شمشیر دو لبه می باشد. زیرا اهرم مالی، ریسک زیادی دارد و ضرر زیادی را ممکن است به معامله گران وارد کند. لذا توجه کنید که پیش از ورود به این بازار، شناخت لازم را درباره اصول و مفاهیم بازار آتی داشته باشید.
فعالان احتمالی قرارداهای آتی واحدهای سرمایه گذاری صندوق طلا چه افرادی هستند؟
حال که با ویژگی های قرارداد آتی طلا آشنا شدیم، به این مسئله می پردازیم که این قراردادها مورد توجه چه کسانی قرار می گیرند.
- افرادی که به منظور پوشش ریسک، به فعالیت در بازار قراردادهای آتی صندوق مشغول هستند.
- افرادی که سرمایه گذاران خرد به حساب می آیند.
- افرادی که در صرافی ها فعالیت دارند.
- اشخاص فعال در بازار گواهی سپرده سکه طلا و صندوق های سرمایه گذاری سکه طلا بورس کالا
- افراد مشغول در صنف طلا و جواهر و جواهرفروشان مختلف
تفاوت قرارداد آتی طلا با دیگر قراردادهای اختیار
- فرصت دوباره ای برای خریداران وجود ندارد و بایستی به صورت همزمان با ثبت درخواست اعمال اختیار خود، هزینه تضمینی لازم برای قرارداد آتی فراهم شود.
- به دلیل اینکه دارایی پایه این معاملات قرارداد آتی می باشد که خود ارزشی معادل با نرخ آتی ضربدر اندازه قرارداد می باشد، بایستی در زمان ثبت سفارش، اندازه قرارداد آتی در نرخ اختیار درنظر گرفته شود.
- روش دیگر تأمین وجه تضمین قرارداد آتی، برخورداری از موقعیت باز معکوس در همان سررسید یا هر سررسید از قرارداد آتی می باشد که از آن در زمان قبل تر برای تخفیف میان سررسید بهره گرفته نشده باشد.
سخن پایانی
قرارداد آتی طلا، فرصت بسیار خوبی برای سرمایه گذاری است. قراردادهای مشتقه، قراردادهای مشتق شده از یک اندوخته استاندارد با شمار مشخص هستند. این قراردادها، ارزش خود را از دارایی تعیین شده ای دریافت می کنند که به آنها، دارایی پایه می گویند.
یکی از این قراردادها، اختیار معامله سکه طلا است. در سال های اخیر قراردادهای آپشن بر پایه قراردادهای آتی به بازار ورود نموده اند. قرارداد اختیار مبتنی بر قرارداد آتی، بهترین فرصت برای کسب سود در بازار سرمایه می باشد که موفقیت در آن به شناخت کافی از این قراردادها نیاز داد.
برای هر قرارداد اختیار، سه قیمت اعمال و یک تاریخ سررسید مشخص می شود. طرفین معامله بایستی وجه تضمین مورد نیاز را برای انجام دادن معاملات پرداخت نمایند. افراد علاقمند به سرمایه گذاری در این حوزه باید کاملاً مشخصات این قرارداد را بررسی کنند تا مرتکب کوچکترین اشتباهی نشوند و نتیجه موردانتظار را بدست بیاورند.